Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пристигна в София

...
Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пристигна в София
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен пристигна у нас за въвеждането в експлоатация на интерконектора

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен  дойде в София във връзка идното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България. Това оповестиха от Представителството на Европейската комисия в България на страницата си във фейсбук.



Интерконекторът , който свързва газопреносните мрежи на двете страни и обезпечава основен за енергийната диверсификация на България достъп до Южния газов кулоар и редица нови източници на природен газ, ще проработи публично от 1 октомври, се отбелязва в известието.

Съоръжението е с обща дължина 182 км и свързва газопреносните системи на България и Гърция, в това число Трансадриатическия газопровод . Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия даде безплатно за предпроектни изследвания през 2010 година 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна стратегия на България. Европейската капиталова банка кредитира градежа със 110 млн. евро.

На Летище София довечера Урсула фон дер Лайен беше посрещната от Цветан Кюланов, и.д. началник на Представителството на Европейска комисия в България.

В рамките на визитата си, ръководителят на Европейска комисия ще организира срещи с президента Румен Радев , както и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, които също ще участват на церемонията по въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка. За събитието към този момент дойде и еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР